Nietolerancje pokarmowe

Nietolerancja pokarmowa to reakcja układu pokarmowego, a nie odpowiedź układu immunologicznego, jaka występuje w alergii pokarmowej. Wśród wielu objawów nietolerancji pokarmowej często występuje ból brzucha, który może sygnalizować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego lub być skutkiem poważnej choroby. Typowe objawy nietolerancji pokarmowej obejmują:

  • Artretyzm
  • Astma
  • Zespół deficytu uwagi
  • Zespół hiperaktywności
  • Moczenie mimowolne nocne
  • Wzdęcia
  • Zapalenie oskrzeli
  • Celiakia
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Zatwardzenia
  • Mukowiscydoza
  • Depresja
  • Biegunki
  • Nieżyt żołądka
  • Fibromyalgia
  • Zapalenie jelit
  • Bezsenność
  • Zespół nadwrażliwości jelita grubego
  • Świąd skóry
  • Migrena
  • Zespół złego wchłaniania
  • Zaburzenia snu
  • Zatrzymywanie wody w organizmie
  • Nadwaga lub niedowaga

Materiałem do badań w teście nietolerancji pokarmowych jest krew żylna lub włośniczkowa.

Lista testowanych pokarmów

  • Zboża: kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies
  • Orzechy i rośliny strączkowe: migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja
  • Mięsa: wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
  • Ryby i owoce morza: mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
  • Warzywa: brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta)
  • Owoce: jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory
  • Inne: jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże

Nietolerancja histaminy

Nietolerancja histaminy (HIT) powstaje na skutek nadmiernej ilości histaminy, której organizm nie jest w stanie metabolizować, ponieważ ma za mało enzymu: diaminooksydazy (DAO). Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest w odpowiednich ilościach niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją, histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca. Istnieją co najmniej trzy rodzaje zbyt małej aktywności DAO:

  • Wrodzony niedobór - występuje dość rzadko
  • Przemijający niedobór DAO, np. przewlekłe zapalne choroby jelit (choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego) lub ostra infekcja błony śluzowej jelit. Po ustąpieniu infekcji aktywność tego enzymu może powrócić do normy.
  • Egzogenny niedobór DAO spowodowany przez czynniki zewnątrzpochodne takie jak alkohol, leki stosowane w leczeniu astmy, nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu, leki przeciwbólowe, antybiotyki. Również kakao, czarna herbata, napoje energetyzujące (zawierające teobrominę) mogą blokować DAO.

Przy niskim poziomie DAO należy stosować dietę niskohistaminową, więcej informacji o produktach zawierających histaminę znajdziesz w naszych publikacjach.

Nieinwazyjna diagnostyka chorób układu pokarmowego

Kalprotektyna to białko cytozolowe neutrofili, które pozwala rozróżnić chorych na zespół jelita drażliwego od osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, do których wlicza się chorobę Leśniowskiego i Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Test wykonywany jest w próbce kału. Białko kalprotektyna to marker świadczący o zapaleniu, który ściśle koreluje ze stanem zapalnym błony śluzowej jelita. Testy na kalprotektynę umożliwiają wykrycie zapalenia jelit, co jest bardzo ważne, gdyż większość symptomów zespołu jelita drażliwego pokrywa się z objawami chorób zapalnych jelit.

Do innych badań laboratoryjnych przemawiających za istnieniem stanu zapalnego jelit należą: ASCA (przeciwciała przeciwko drożdżom Saccharomyces cerevisiae), i/lub ANCA (przeciwciała przeciwko cytoplazmie neutrofili) – u dorosłych obecność ASCA przy braku ANCA wskazuje na chorobę Leśniowskiego i Crohna, odwrotnie zaś na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Badania wykonywane są w krwi.

Źródła: