Nietolerancja pokarmowa to reakcja układu pokarmowego, a nie odpowiedź układu immunologicznego, jaka występuje w alergii pokarmowej. Jednym z wielu niżej wymienionych objawów nietolerancji pokarmowej jest często ból brzucha, który może być sygnałem zaburzeń pracy przewodu pokarmowego, a także może być skutkiem poważej choroby. Typowymi objawami nietolerancji pokarmowej są:
- Artretyzm
- Astma
- Zespół deficytu uwagi
- Zespół hiperaktywności
- Moczenie mimowolne nocne
- Wzdęcia
- Zapalenie oskrzeli
- Celiakia
- Zespół przewlekłego zmęczenia
- Zatwardzenia
- Mukowiscydoza
- Depresja
- Biegunki
- Nieżyt żołądka
- Fibromyalgia
- Zapalenie jelit
- Bezsenność
- Zespół nadwrażliwości jelita grubego
- Świąd skóry
- Migrena
- Zespół złego wchłaniania
- Zaburzenia snu
- Zatrzymywanie wody w organizmie
- Nadwaga lub niedowaga
Materiałem do badań w teście jest krew żylna lub włośniczkowa.
Lista testowanych pokarmów
- Zboża - kukurydza, pszenica durum, gluten, ryż, pszenica, żyto, owies
- Orzechy i rośliny strączkowe - migdały, orzechy brazylijskie, orzechy cashew, ziarno kakaowca, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, groch, soczewica, fasola, soja
- Mięsa - wołowina, kurczak, baranina, wieprzowina
- Ryby i owoce morza - mięso ryb słodkowodnych (łosoś, pstrąg), skorupiaki (krewetka, krab, homar, małż jadalny), tuńczyk, białe mięso ryb (łupacz, dorsz, flądra)
- Warzywa - brokuły, kapusta, marchewka, seler, ogórek, ziemniak, por, papryka (czerwona, zielona, żółta)
- Owoce - jabłko, czarna porzeczka, grejpfrut, melon (cantalupa i arbuz), oliwki, pomarańcze i cytryny, truskawki, pomidory
- Inne - jajko (całe), mleko krowie, czosnek, imbir, grzyby, herbata, drożdże
Nietolerancja histaminy
Nietolerancja histaminy HIT, powstaje na skutek nadmiernej ilości histaminy, której organizm nie jest w stanie metabolizować, ponieważ ma za mało enzymu: diaminooksydazy DAO. Histamina wytwarzana w naturalnych procesach w organizmie człowieka jest w odpowiednich ilościach niezbędna do życia. Jednak u alergików i osób z nietolerancją histamina zawarta w lekach i pokarmach może powodować znaczne dolegliwości m.in.: bóle głowy, wysypkę, swędzenie skóry, bóle brzucha, biegunkę, wodnisty katar, kaszel, zaburzenia rytmu serca. Istnieją co najmniej trzy rodzaje zbyt małej aktywności DAO:
- wrodzony niedobór - występuje dość rzadko
- przemijający niedobór DAO, np. przewlekłe zapalne choroby jelit (choroba Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego lub ostra infekcja błony śluzowej jelit. Po ustąpieniu infekcji aktywność tego enzymu może powrócić do normy.
- egzogenny niedobór DAO spowodowany przez czynniki zewnątrzpochodne takie jak alkohol, leki stosowane w leczeniu astmy, nadciśnienia tętniczego, reumatyzmu, leki p/bólowe, antybiotyki. Również kakao, czarna herbata, napoje energetyzujące (zawierające teobrominę) mogą blokować DAO.
Przy niskim poziomie DAO należy stosować dietę niskohistaminową, więcej informacji o produktach zawierających histaminę na blogu santelab.
Nieinwazyjna diagnostyka chorób układu pokarmowego
Kalprotektyna - białko cytozolowe neutrofili, które pozwala rozróżnić chorych na zespół jelita drażliwego od osób cierpiących na nieswoiste zapalenie jelit, do którego wlicza się chorobę Leśniowskiego i Crohna oraz wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Test wykonywany jest w próbce kału. Białko kalprotektyna, to marker świadczący o zapaleniu, który ściśle koreluje ze stanem zapalnym błony śluzowej w nieswoistych zapaleniach jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego). Oznaczenie poziomu kalprotektyny pozwala m.in. na ocenę aktywności choroby, ocenę gojenia śluzówki, przewidywanie nawrotu choroby. Pozwala na różnicowanie między stanem zapalnym jelita, a zespołem jelita drażliwego.
Do innych badań laboratoryjnych przemawiających za istnieniem stanu zapalnego jelit należą: ASCA (przeciwciała przeciwko drożdżom Saccharomyces cerevisiae), i/lub ANCA (przeciwciała przeciwko cytoplazmie neutrofili) – u dorosłych obecność ASCA przy braku ANCA wskazuje na chorobę Leśniowskiego i Crohna, odwrotnie zaś na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Badania wykonywane są w krwi.