Obie choroby łączy ten sam czynnik, składnik zbóż (gluten), mogą one dotyczyć nawet 8% populacji. Do chorób glutenozależnych zaliczamy przede wszystkim celiakię, która jest chorobą autoimmunologiczną. Inne choroby zależne od glutenu o podłożu autoimmunologicznym to opryszczkowe zapalenie skóry (choroba Duhringa), ataksja glutenozależna.
Druga grupa chorób zależnych przede wszystkim od białek pszenicy, to choroby o podłożu alergicznym. Do tej grupy należy alergia pokarmowa IgE na pszenicę, wziewna alergia pracowników piekarni czy pokrzywka kontaktowa i powysiłkowa anafilaksja.
Celiakia może współwystępować z alergią, u dzieci z AZS występuje cztery razy częściej niż w pozostałej populacji.
Testy laboratoryjne diagnozujące celiakię:
- transglutaminaza tkankowa IgA
- deaminowany peptyd gliadyny
Natomiast testy w kierunku alergii IgE zależnej, to ocena stężenia p/ciał IgE w surowicy krwi wobec ekstraktów i komponent alergenowych (panel pokarmowy, panel mleko plus gluten, test ALEX).
Testy można wykonać w laboratorium Santelab we Wrocławiu.