Wzdęcia po jedzeniu, zmęczenie w niektórych porach dnia, bóle głowy bez znanego powodu, problemy skórne, problemy gastryczne, biegunki, depresja, problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała - to wszystko mogą być objawy nietolerancji pokarmowej.
Nietolerancja pokarmowa dotyka ok. 45% populacji Europy i dwa razy częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn.
Hipokrates – ojciec medycyny, twórca słynnego powiedzenia: „Niech pokarm będzie twoim lekarstwem” – już w czasach starożytnych promował pogląd, że odpowiednio dobrana dieta stanowi dobry sposób walki z chorobami.
Często nietolerancje pokarmowe są związane z chorobami o podłożu immunologicznym, jak autoimmunologiczne zapalenie tarczycy (choroba Hashimoto) czy endometrioza, ale także insulinooporność, hiperprolaktynemia, zespół policystycznych jajników i wiele innych. I nic w tym dziwnego, ponieważ żywność stanowi największe wyzwanie antygenowe dla naszego układu immunologicznego.
Jakie badania laboratoryjne możemy wykonać ?
- Test przesiewowy (jakościowy) na nietolerancję pokarmową IgG
- P/ciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
- Posiew kału w kierunku grzybów
- Bakteriologiczny posiew kału
- Kał na rotawirusy i adenowirusy
- Kalprotektyna w kale
Pamiętaj, że prawidłowe zrozumienie twojego organizmu i reakcji na różne pokarmy jest kluczem do zdrowia i dobrego samopoczucia.